Jeseň, druhá sezóna nadmerného vypadávania vlasov. Čo sa s tým dá robiť?

V tomto článku sa povenujeme bližšie problému, s ktorým v týchto mesiacoch pravidelne bojuje veľké množstvo žien, ale i mužov - a to jesennému vypadávaniu vlasov.

Čo ho spôsobuje a ako zvýšené padanie vlasov rozpoznáme?

Vypadávanie vlasov je prirodzená súčasť cyklu vlasového rastu. Vlasy padajú v Telogénnej fáze, čo je fáza "odpočinku", v ktorej sa vlasový korienok snaží zbaviť starých vlasov a dať tým priestor novým. Za normálnych okolností nám vypadne denne 50-150 vlasov. Samozrejme  vlasy nebudete každý deň počítať, no zvýšené padanie vlasov okamžite rozpoznáte. Vlasy nachádzate všade po byte. Pri umývaní máte plnú vaňu vlasov, v rukách vám ostávajú priam celé chumáče. Netreba však podliehať panike, sezónne vypadávanie vlasov na jar a jeseň, je úplne normálne a prirodzené. Ide teda o tzv. Difúzne vypadávanie vlasov, kedy vlasy padajú po celej hlave rovnomerne a nie iba v niektorých častiach, čo by vytváralo lysiny. S ubúdajúcimi slnečnými lúčmi na jeseň, v našom tele začína chýbať vitamín D, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie a rast našich vlasov. Jeho nedostatok taktiež môže byť príčinou nadmerného vypadávania vlasov na jeseň.

jesenne-vypadavanie-vlasov

Ako vypadávanie zmierniť?

Pri zmiernení vypadávania vlasov, môže dopomôcť správna a vyvážená strava, v ktorej nechýbajú všetky zložky, vitamíny a minerály. Najmä konzumácia orechov, rýb, ovocia a zeleniny je veľmi dôležitá pri zdraví nielen vlasov ale i nechtov či pleti. V lete je náš jedálniček bohatý na tieto potraviny, rovnako by tomu však malo byť aj na jeseň. Samozrejme dobrou voľbou je pravidelne dopĺňať vitamíny aj pomocou doplnkov výživy ako napríklad vitamín D, kolagén či selén.

Moja rada na záver

Mojou dobrou radou, je zistiť si čo najviac o správnej starostlivosti o váš typ vlasov. Napríklad postup pri umývaní ŠAMPÓN - MASKA - KONDICIONÉR by mal byť samozrejmosťou, pretože zjednodušene povedané- šampón vlas otvára a čistí pokožku hlavy, maska vlas vyživuje a kondicionér ho zatvára, aby vlas neprijímal nánosy nečistôt z okolia. Taktiež by po umytí nikdy nemala chýbať tepelná ochrana pred fénovaním či žehlením. Vlasy je najlepšie čo najmenej trápiť v bežných gumičkách či štipcoch. Dobré je používať špeciálne šetrné gumičky. Vlasy by sme mali hlavne pred spaním, nimi jemne zopnúť. Nikdy by sme nemali spávať s rozpustenými vlasmi, pretože vlasy sa v noci trú o vankúš a sú tým vystavené veľkému riziku lámaniu sa. Mne sa tieto rady výrazne osvedčili a to najmä pri dlhých a trápených vlasoch, napríklad odfarbovaním. Verím, že tento článok vám aspoň trochu pomôže pri ceste za pýchou každej ženy, za našou korunou krásy!