Až do konca júla od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Zdroje železa


Železo je pre naše zdravie nevyhnutné, najmä kvôli svojmu podieľu na tvorbe červených krviniek a presunu kyslíka do celého tela. Naše telo si nedokáže železo vytvárať samé, preto je dôležité, aby sme mu ho pravidelne dodávali prostredníctvom stravy. 

Železo v ľudskom organizme delíme na dva typy: hémové a nehémové železo. Tieto dva typy sa nenachádzajú v rovnakých potravinách a hémové železo čerpáme z iných potravín, ako nehémové. 

Živočíšne výrobky obsahujú hémové železo, ktoré je pre nás ľahšie vstrebateľné. Naopak rastlinné potraviny obsahujú nehémové železo, s nižšiu vstrebateľnosťou. Okrem toho sa železo pridáva aj do spracovaných potravín, procesom fortifikácie (obohatenia). Ako vždy prízvukujeme,  najdôležitejšia je  vyvážená strava. 

Zdroje hémového železa v potravinách / živočíšne zdroje železa:

  • Hovädzia pečeň – 17,9 mg/100 g
  • Kuracie pečeň – 8,99 mg/100 g
  • Ústrice – 8,26 mg/100 g
  • Mušle – 7,08 mg/100 g
  • Škľabky – 2,91 mg/100 g
  • Hovädzie mäso – 2,6 mg/100 g

Zdroje železa

Zo živočíšnych potravín a výrobkov nájdeme železo v najväčšom množstve vo vnútornostiach, skvelým zdrojom sú však aj morské plody. Ak nie ste fanúšikom ani jednej z týchto skupín, nemajte strach. Adekvátne množstvo železa získate aj z mäsa ako takého, najmä hovädzieho.

Zdroje nehémového železa v potravinách/rastlinné zdroje železa:

  • Trstinová melasa – 24 mg/100 g
  • Kakao – 13,9 mg/100 g
  • Tekvicové semienka – 8,52 mg/100 g
  • Fazuľa – 5,1 mg/100 g
  • Špenát – 2,71 mg/100 g
  • Sušené marhule – 2,66 mg/100 g

Zdroje železa

Aj ne-mäsožravci (teda vegetariáni a vegáni) vedia do svojej stravy zahrnúť bohaté zdroje železa. Najväčším zdrojom, a to aj v porovnaní so živočíšnymi potravinami, je rozhodne tmavá trstinová melasa. Takisto aj strukoviny, kakao, semienka, oriešky a sušené ovocie sú dobrou voľbou pre doplnenie železa. 

Netreba však zabúdať, že rastlinné zdroje obsahujú nehémové železo, ktorého vstrebateľnosť je nižšia ako pri hémovom. Práve preto sú vegetariáni a vegáni jednou zo skupín ľudí s vyšším rizikom nedostatku železa. Jeho hodnotu by si mali pozorne strážiť.

Ďalšie zdroje železa

Nielen ľudia, ktorí nejedia mäso, ale aj všetci, ktorí majú problém získať dostatok železa zo stravy by mali siahnuť po možnosti užívania výživových doplnkov s obsahom železa. Železo nájdete zväčša v kapsulovej forme. V Adelle Davis nájdete železo okrem kapsulovej formy aj v lipozomálnej forme, ktorá má najvyššiu vstrebateľnosť spomedzi ostatných foriem (až 90%). Naviac, naše lipozomálne železo je obohatené o vitamín C, ktorý zvyšuje vstrebateľnosť železa v tele.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Príznaky deficitu selénu

Nedostatok selénu je v našich končinách pomerne zriedkavý, keďže ide o stopový prvok, ktorý je celkom dobre zastúpený v bežných potravinách. Nie je však nemožný

Čítať viac »

Užívanie selénu

Selén sa radí medzi esenciálne minerálne látky. Je veľmi dôležitý pre našu imunitu, zdravie vlasov, nechtov a pokožky, ale aj pre mnohé ďalšie funkcie nášho

Čítať viac »

Účinky selénu

Selén je minerálna látka nevyhnutná pre optimálne zdravie nášho organizmu. Napriek tomu, že sa selén v našom tele vyskytuje len v stopovom (malom) množstve, má

Čítať viac »

Najnovšie

Our products