Až do konca septembra od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Zdroje vitamínu C

Najlepším zdrojom vitamínu C je čerstvé ovocie a zelenina, no nie všetky druhy ho obsahujú rovnaké množstvo. Tu sú druhy ovocia s najvyšším zastúpením vitamínu C na 100 gramov:

OVOCIE:

  • šípky – 747 mg/100 g
  • rakytník – 400 mg/100 g
  • čierne ríbezle – 166 mg/100 g
  • kivi – 71 mg/100 g
  • jahody – 67 mg/100 g
  • pomaranč – 51 mg/100 g

ZELENINA:

  • petržlenová vňať- 179 mg/100 g
  • paprika – 150 mg/100 g
  • chren – 120 mg/100 g
  • brokolica – 114 mg/100 g
  • ružičkový kel – 96 mg/100 g
  • zelerová vňať . 89 mg/100 g

Najvyššie množstvo vitamínu C získate zo surového ovocia a zeleniny. Vitamín C je totiž citlivý na zmenu teploty a varením sa jeho obsah v potravinách znehodnocuje. Množstvo vitamínu C v potravinách sa však znižuje aj samotným skladovaním a to najmä pri vystavení svetlu. Preto treba dbať aj na čerstvosť ovocia a zeleniny.

V procese spracovania niektorých potravín môžu byť potraviny fortifikované (obohatené) o vitamín C. Medzi najbežnejšie príklady patria cereálne výrobky, mlieko, džúsy a šťavy. 

Ďalším zdrojom vitamínu C sú doplnky výživy. Tie existujú v mnohých podobách a vyrábajú sa pre všetkých, od detí až po seniorov. Je dôležité overiť si kvalitu výživového doplnku, ako aj vstrebatelnosť. Teda koľko z množstva vitamínu uvedeného v 1 dávke vaše telo aj skutočne príjme. 

Medzi najpopulárnejšie formy výživových doplnkov s vitamínom C patrí:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako užívať vitamín D?

Veľkú väčšinu potrebného vitamínu D získame zo slnka. Na tento zdroj sa však na Slovensku nemôžeme spoliehať počas celého roka, keďže v období od októbra

Čítať viac »

Účinky vitamínu D

Vitamín D je jedným z najviac spomínaných a známych vitamínov, a to z podstatných dôvodov. Je totiž nevyhnutný pre zdravie pohybového ústrojenstva, ako aj pre

Čítať viac »

Najnovšie

Naša ponuka