Kyselina L-askorbová, známa ako vitamín C, je vo vode rozpustný vitamín nevyhnutný pre správne fungovanie nášho organizmu. Ľudský organizmus si ho nevie vytvoriť sám a preto ho musíme prijímať z iných zdrojov, ako je strava, potraviny obohatené o vitamín C a výživové doplnky.
Vitamín C významne podporuje obranyschopnosť organizmu proti infekciám, pomáha pri hojení rán a udržiavaní pružnosti cievnych stien. Je potrebný v procese tvorby kolagénu a podieľa sa na stavbe kostí, zubov a chrupaviek. Jeho nedostatok spôsobuje vyčerpanosť, opuchy a krvácanie ďasien, vypadávanie zubov a vlasov, suchú pokožku, bolesti kĺbov, ako aj modriny a praskanie malých podkožných ciev, spomalenie metabolizmu a vstrebávania železa.
História vitamínu C

Aj keď o vitamíne C vieme len asi storočie, jeho potrebu (a nedostatok) vieme vystopovať omnoho hlbšie do histórie. Z nálezov kostí vedci dokázali zistiť, že nedostatkom vitamínu C trpeli už pravekí ľudia.
Známe sú najmä príbehy o námorníkoch, ktorí mali kvôli nedostatku čerstvého ovocia a zeleniny málo vitamínu C a začali mať vážne zdravotné problémy. Aj keď v tej dobe nevedeli o čo presne ide, dokázali prísť na spojenie s citrusmi. Napríklad posádka lode Jamesa Cooka musela piť citrónovú šťavu každý deň.
Až v roku 1928 sa vitamín C podarilo izolovať a určiť. Za tento objav získal Nobelovú cenu Albert Szent Gyorgii, ktorý na to použil papriku.